„Rudolf Schweitzer-Cumpăna ‒ 48 de ani de la moartea artistului”

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, vă invită vineri, 17 februarie, ora 10.00,

la Galeria Națională de Artă Naivă, unde va avea loc vernisajul expoziției retrospective „Rudolf Schweitzer-Cumpăna ‒ 48 de ani de la moartea artistului”.

Rudolf Schweitzer-Cumpăna s-a născut la Pitești, la 7 mai 1886, într-o familie de origine germană.

În 1904 pleacă în Germania, la Berlin, unde, în perioada 1904-1908/1909, a studiat pictura, mai întâi la școala privată a pictorului Adolf Gustav Schlabitz şi apoi la Academia Regală de Arte Frumoase, sub îndrumarea profesorilor Erich Hanke, Arthur Kampf şi Anton Alexander von Werne.

În 1911 a debutat la Salonul Oficial din București, iar anul următor a expus cinci lucrări la expoziția colectivă organizată de Societatea Tinerimea Artistică. Apoi, în 1913, a avut prima sa expoziție personală la Bucureşti.

Ulterior a participat la numeroase expoziții personale şi colective, în ţară şi în străinătate, făcându-se remarcat prin calitatea estetică a lucrărilor expuse, precumpănitoare fiind peisagistica rurală şi urbană, ca şi o amplă şi variată portretistică, apreciată pentru realism şi expresivitate, fără a ocoli genuri ca natura moartă înfățișată în cadrul domestic.

În 1956, la împlinirea a 70 de ani, Rudolf Schweitzer-Cumpăna a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor, iar în 1971 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural.

Lucrările sale se regăsesc în numeroase colecţii publice şi private din ţară şi din străinătate.

În timpul vieţii face donaţii semnificative muzeelor din Piteşti, Brăila, Galaţi, Craiova.

Expoziția va putea fi vizitată până la 17 martie 2023, de luni până duminică, în intervalul 9.00 – 19.00.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate