Conferința ,,DIMITRIE CANTEMIR, PERSONALITATE ENCICLOPEDICĂ A CULTURII ȘI LITERATURII ROMÂNE-UN PRINȚ ROMÂN ÎN EUROPA LUMINILOR”

Conferința ,,DIMITRIE CANTEMIR, PERSONALITATE ENCICLOPEDICĂ A CULTURII ȘI LITERATURII ROMÂNE –

UN PRINȚ ROMÂN ÎN EUROPA LUMINILOR”, susținută de ZGREABĂN EUGENIA, profesor de limba și literatura română, la Colegiul Național ,,Zinca Golescu” Pitești, se va desfășura miercuri, 25 octombrie 2023, de la ora 12.00, la Muzeul Județean Argeș.

Pe scara timpului nestatornic, la 26 octombrie 2023, se marchează axa temporală a celor 350 de ani care s-au scurs de la nașterea lui Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1673, Ținutul Fălciu, Moldova), așa cum este marcată, la 21 august 2023, şi trecerea celor 300 de ani ai veșniciei fostului Domn al Moldovei (21 august 1723, Dmitrovska, Rusia).

Cantemir a urcat pe tronul Moldovei  în două rânduri (martie – aprilie 1693 şi 1710 – 1711). Persona­­litate solară a culturii românești din perioada preiluministă, Dimitrie Cantemir s-a remarcat prin preocupările sale în domeniul filosofiei, istoriei, muzicii, geografiei și etnografiei, prin vastitatea erudiției, orizontul larg și fervoarea setei de cunoaștere.

Distinșii invitați, doamna profesoară Zgreabăn Eugenia și elevii Colegiului Național ,,Zinca Golescu,  vor vorbi despre moștenirea culturală și istorică lăsată de Dimitrie Cantemir în spațiul românesc și european, dar și despre aspecte inedite ale ecoului cărturarului în mărturii culturale și literare, aflate în arhivele și bibliotecile din Moscova şi Sankt-Petersburg.

Evenimentul din data de 25 octombrie 2023, organizat de către Muzeul Județean Argeș, este desfășurat sub egida Anului Cantemir (2023) – 350 de ani de la nașterea și 300 de ani de la moartea marelui cărturar român.

Autoare a unei lucrări vaste despre Dimitrie Cantemir (1673-1723), doamna prof. Zgreabăn Eugenia va aduce în atenția publicului personalitatea complexă a cărturarului român de-a lungul peregrinărilor sale, în Rusia lui Petru cel Mare și va face cunoscută ipostaza domnitorului de mare deschizător de drumuri în variatele științe umaniste. Pentru a completa acest tablou al unui umanist cunoscut în spațiul cultural european în secolul Luminilor, doamna Zgreabăn va prezenta mai multe amănunte despre ecoul contribuției lui Dimitrie Cantemir în izvoare din spațiul rusesc.

Dimitrie Cantemir este primul cărturar român care s-a bucurat de prestigiu dincolo de hotarele țării sale, afirmându-se în cele mai variate domenii științifice, literare și artistice. Printre operele lui Dimitrie Cantemir se numără „Divanul sau gâlceava Înţeleptului cu Lumea sau giudeţul Sufletului cu Trupul”, „Descriptio Moldaviae” (Descrierea Moldovei), 1714-1716, „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” și „Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, tradusă, încă din secolul al XVIII-lea, din latină în engleză, franceză și germană.

În 1705 a terminat „Istoria ieroglifică sau lupta dintre Inorog și Corb”, cea mai importantă operă literară a sa și prima creație în proză, de mari proporţii din literatura noastră. Un interes nou suscită astăzi și compozițiile sale muzicale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate