Exponatul lunii ianuarie – Iosif Iser, Țărăncuță din Muscel
Seria ,,Exponatul lunii” continuă la Muzeul Județean Argeș și în anul 2023. Luna aceasta vizitatorii pot
admira ultima achiziție de artă a instituției noastre, și anume lucrarea de pictură ,,Țărăncuță din Muscel”, semnată Iosif ISER.
Pictor, grafician și caricaturist român de origine evreiască, Iosif Iser s-a născut la 21 mai 1881 în familia unui brutar din Boteni, Muscel.
Sub numele său adevărat Iosif Isidor Rubinsohn viitorul artist urmează cursurile școlii primare din Pitești. Din școala primară datează prietenia cu poetul Ion Minulescu. Liceul îl face la Ploiești unde dezvoltă pasiunea pentru desen. Această pasiune materializată în mici expoziții prin vitrinele librăriilor îi aduce o anumită faimă locală și chiar prietenia cu Ion Luca Caragiale, a cărui operă avea să o ilustreze mai târziu.
În 1899, Iosif pleacă la München pentru a studia arhitectura. Renunță după câteva luni, iar în 1900 după o riguroasă pregătire cu pictorul realist Anton Azbé, este admis la Academia Regală de Artă. Vizitează muzeele müncheneze și face copii după lucrările marilor maeștri. Publică desene satirice în revistele de stânga „Jugend” și „Simplizissimus”. Academismul german îi pare însă perimat, iar în 1904 se întoarce în țară, cu un an înaintea terminării studiilor. Deschide o expoziție personală la Pitești, căreia, la recomandările iubitorilor de artă și a colecționarilor, printre care și Alexandru Bogdan-Pitești, îi urmează altele de succes. În 1908 pleacă la Paris pentru a-și definitiva studiile. Aici se împrietenește cu Brâncuși, cu Picasso și intră în cercul artiștilor avangardiști.
Inițial, artistul a fost inspirat de curentul expresionist, pictând cu linii groase și unghiuri ascuțite într-un colorit în care predomină tonurile de pământ.
Acestei perioade îi aparține și lucrarea de față „Țărăncuța din Muscel”. Tipologia personajului este colțuroasă, aspră, fiind străbătută de dramatism. Dincolo de costum, de atitudine, sunt suferințe, amărăciuni, contradicții, zbatere.
La Iser, iubirea de artă este strâns legată de iubirea de oameni. Femeia domină creația iseriană, ea căpătând o conotație simbolică în opera artistului, unde deopotrivă se zbat splendoarea și mizeria, binele și răul, albul și negrul, amestecate în diverse forme și nuanțe.
Marele artist părăsește această lume la 25 aprilie 1958 lăsând moștenire circa 3000 de picturi și 15000 de lucrări grafice de incontestabilă valoare.
Exponatul poate fi vizitat pe toată durata lunii ianuarie de luni până duminică, între orele 9:00-19:00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.