Expoziţia de pictură „Edificii de arhitectură tradiţională românească” a domnului Augustin Lucici, muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş

Luni, 25 martie 2019, la ora 17,00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Argeş din Piteşti şi în colaborare cu Filiala Piteşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a vernisat expoziţia de pictură „Edificii de arhitectură tradiţională românească” a artistului argeşean Augustin Lucici. Expoziţia aduce în atenţia publicului, în Galeria principală a Institutului, situată în Cannaregio 2215, 30121 Venezia (VE), 35 de lucrări, executate în acrilic pe carton sau pânză, picturi de dimensiuni variabile ce surprind edificii reprezentative pentru arhitectura tradiţională românească din zonele submontane şi montane din arealul sudic al României.

Expoziţia prezintă publicului pitorescul peisajului rural românesc autentic, reflectat în lucrările artistului argeşean Augustin Lucici, considerat de critica de specialitate unul dintre talentaţii şi inspiraţii artişti promotori ai picturii plastice în cadrul artei contemporane din România. Universul peisajului românesc este abordat prin filtrul personalităţii şi al stilulului artistului, într-o prezentare analitică, centrată pe melancolia şi misterul locurilor ancestrale care sunt satele româneşti, ale căror particularităţi arhitecturale tradiţionale au rămas nealterate de trecerea timpului. Principala sursă de inspiraţie a artistului, pentru această serie de lucrări, o constituie zona etnografică Argeş–Muscel, un areal cu o puternică încărcătură istorică. Satele de deal (muscele), aşezate la poalele pădurilor şi în marginea ogoarelor şi a văilor de râuri (Muşăteşti, Lereşti, Corbeni, Stoeneşti, Jgheaburi, Boteni etc.), încă oferă numeroase exemple elocvente de arhitectură românească tradiţională. Proporţiile, formele, volumetria şi materialele de construcţie autohtone, surprinse prin intermediul procedeelor plastice, sunt elementele ce alcătuiesc o imagine cu o puternică amprentă identitară. Priveliştile catifelate au trăsături redate în tuşe misterioase. Toată această lume arhetipală este pictată în note cromatice ce menţin vie frumuseţea, o frumuseţe firească şi curată, care nu vrea să dispară odată cu trecerea timpului istoric. Tematica abordată de autor, stilul şi tehnicile de execuţie ale lucrărilor constituie tot atâtea argumente pentru a prezenta publicului vizitator o expoziţie de artă plastică în măsură a constitui o reuşită pentru promovarea artelor vizuale contemporane din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate