Exponatul lunii martie la Muzeul Judeţean Argeş

Ustensile de orfevrărie descoperite în așezarea dacică de la Cetățeni (creuzet, tipar, dăltiță și punctator) Muzeul Județean Argeș expune în luna martie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, Ustensile de orfevrărie descoperite în așezarea dacică de la Cetățeni: (creuzet, tipar, dăltiță și punctator).

Descriere:
– Creuzet: recipient de lut folosit pentru topirea metalului;
– Tipar: realizat din lut, fața interioară este plată și prevăzută cu o adâncitură de formă circulară; în mijlocul cercului se află o perforație rotundă în care se introducea nitul de legătură cu tiparul pereche;
– Dăltiță: din bronz, cu secțiune circulară și partea activă (lama) rectangulară;
– Punctator: din bronz, cu secțiune rectangulară, ascuțit la vârf.
Context: piesele au fost descoperite în săpăturile arheologice efectuate în așezarea dacică de la Cetățeni, din anul 1960. Nu este clar dacă toate cele patru ustensile folosite la producerea podoabelor au apărut împreună, marcând prezența unui atelier de orfevrărie. În sectorul unde au fost efectuate cercetările arheologice din campania mai sus menționată au apărut mai multe locuințe. Surprinzătoare este prezența în inventarul acestor locuințe a unui număr important de obiecte de podoabă, situație determinată, probabil, de prezența unui atelier.

Datare: secolele I î. Hr. – I d. Hr.

Exponatul lunii februarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: