Exponatul lunii februarie

Muzeul Județean Argeș expune în luna februarie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie rară, ocrotită, cocoșul de mesteacăn, Tetrao tetrix (Linnaeus, 1758).
Masculul este ușor de recunoscut, coada în formă de liră, “sprâncenele” mari, roșii și coloritul general, negru cu reflexe albăstrui, cu pete albe pe aripi și în regiunea cozii, îl fac inconfundabil, pentru iubitorii păsărilor. Femela are un colorit mai puțin spectaculos, pestriț, fondul este cafeniu-roșcat cu striuri mai întunecate.
În trecut, specia era răspândită în tot lanțul carpatic, mai ales în Carpații Orientali, dar și în Munții Apuseni și chiar în zona dealurilor Argeșului și în Munții Măcinului, în Dobrogea (subspecia Tetrao tetrix viridanus). Astăzi, în România, răspândirea cocoșului de mesteacăn cuprinde numai nordul Carpaților Orientali, unde sunt cantonate câteva sute de exemplare, la limita superioară a pădurilor.
Este o ocazie, pentru copii, dar și pentru adulți, de a vedea și a afla câteva date interesante despre această specie rară, foarte greu de întâlnit în mediul său natural.
Exponatul lunii februarie poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Exponatul lunii ianuarie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: