Exponatul lunii august

Muzeul Județean Argeș expune în luna august, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Pistol de secol al XIX-lea

,,Mariette Pepperbox”.

Brevetat de către armurierul belgian Mariette Guillaume în anul 1836, pistolul cu țevi rotative, denumit și pepperbox (cutia cu piper sau pipernița), a fost un concept nou în domeniul armelor de foc din secol al XIX-lea.

Această armă din epoca percuției se distinge prin designul țevilor multiple, înșurubate separat pe camere individuale într-un bloc rotativ. Deși timpul de încărcare al unui astfel de pistol era de aproximativ 40 de minute cele 18 focuri reprezentau un avantaj imens în fața altor arme ale epocii care puteau trage unul sau două focuri înainte de a fi încărcate.

Arma este alcătuită din două părți distincte detașabile: mânerul în care se află mecanismul de tragere și blocul țevilor rotative, fiecare numerotată cu un număr de la 1 la 18. Între numerele 17 și 18 se află ștanțată marca manufacturierului – literele E, L, J și o stea cu cinci colțuri. Mânerul este gravat cu motive vegetale încă observabile, dar nu mai păstrează lemnul original care acoperea mecanismul de tragere, acesta fiind înlocuit cu un plastic modern.

În cinematografia românească cel mai cunoscut pepperbox a fost pistolul cu opt țevi din seria filmelor Mărgelatu, deși era o armă creată special pentru recuzită, acesta a avut ca model de inspirație Mariette Peperbox-ul belgian.

Deși pistoalele cu țevi multiple au apărul încă din secolul al XVI-lea, cel mai cunoscut model a rămas Mariette Pepperbox-ul belgian, astăzi o armă foarte apreciată de colecționari și prezentă în numeroase licitații de specialitate din întreaga lume.

Revolverele de tip ,,piperniță” au început să dispară din vizorul publicului în jurul anilor 1840 – 1850, înlocuite de către revolverul lui Samuel Colt, o armă mai ușor de încărcat, cu acuratețe mai mare și cu o bătaie mai lungă.

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 august și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

 

 

4 comentarii la „Exponatul lunii august

 • august 14, 2023 la 3:17 pm
  Permalink

  Este minunat cum Muzeul Judetean Arges isi indeamna vizitatorii sa descopere obiectele de patrimoniu pe care le detine! Pistolul Mariette Pepperbox este exact ceea ce am fi vrut sa vedem si sa admiram. De ce sa nu ne bucuram de istorie si cultura prin acest mic muzeu si sa invatam cate ceva despre obiectele expuse? Intrati si bucurati-va de traseul exponatului lunii!

  Răspunde
 • august 17, 2023 la 10:58 am
  Permalink

  Vizitand noua expozitie a Muzeului Judetean Arges aveti ocazia sa vedeti pistolul „Mariette Pepperbox” brevetat in 1836. Este o adevarata bijuterie de epoca si, poate, primul revolver cu tevi multipla construit. Este o experienta fantastica sa vezi o piesa originala de epoca si ocazia nu trebuie ratata. Vizitati Muzeul!

  Răspunde
 • august 28, 2023 la 2:39 pm
  Permalink

  Vizitarea acestei microexpoziții oferă ocazia vizitatorilor de a pătrunde în lumea armelelor de foc de la începutul secolului 19 și a explora istoria acestei arme fascinante. Muzeul Județean Argeș merită vizitat de fiecare data deoarece oferă informații interesante pe care fiecare poate să le exploreze și să invețe ceva nou.

  Răspunde
 • septembrie 19, 2023 la 9:56 am
  Permalink

  Ce oportunitate minunata de a vedea un exemplu de revolvere de tip pepperbox! Este un prilej excelent de a vedea o arma veche din secolul al XIX-lea. O salut pe toti si recomand tuturor sa viziteze Muzeul Judetean Arges si sa admire pistolul eminamente interesant si impresionant – Mariette Pepperbox!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: