Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti

După 2 ani de tulburătoare încercare pandemică,

Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti,

carte de vizită a culturii argeșene, revine în luminile rampei

 

 

 

 

La 105 ani de la nașterea genialului pianist și compozitor român de renume internațional, Dinu Lipatti, Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti lansează o nouă provocare la competiție pentru tinerele talente ale muzicii clasice. La 2 ani de tăcere apăsătoare, Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca, se va însufleți din nou,  în acordurile tinerilor virtuozi în devenire și în ropotul de aplauze al audienței.

 

După 2 ani de tulburătoare încercare pandemică, Premiile Muzicale Dinu Lipatti revin din nou în luminile rampei, așteptând cu bucurie remarcarea unor noi și ambițioase tinere talente pe scena înălțătoare a muzicii clasice. Grație acestui festival-concurs național, ajuns la cea de-a opta ediție, muzica clasică primește încă o dată recunoașterea și aprecierea cuvenite.

Cu șapte ediții la activ, în care s-a remarcat printr-o participare record din partea unor muzicieni excepționali, Festivalul-Concurs Premiile Muzicale Dinu Lipatti a devenit o impresionantă carte de vizită a culturii argeșene. Rampă de lansare în lumea muzicii pentru numeroase tinere talente, festivalul-concurs Premiile Muzicale Dinu Lipatti continuă să-și îndeplinească misiunea de a descoperi noi tinere speranțe ale muzicii clasice și de a le aduce în atenția lumii muzicale, spre a primi recunoașterea pe care o merită și spre care aspiră necontenit.

Evaluați de un juriu exigent și competent, alcătuit din personalități ale universului muzical cu renume național și internațional, artiștii aspiranți își vor etala talentul și măiestria dobândite în ani de practică susținută pe scena Filarmonicii din Pitești și a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, în data de 30 Mai 2022.

În ziua următoare, pe 31 Mai, premianții vor fi dezvăluiți cu prilejul Galei Laureaților și apoi, ca în fiecare an, vor susține emoționantul Recital Final, în aplauzele unui public meloman entuziast.

Festivalul-Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti este deschis tinerelor talente la următoarele 3 secțiuni: Pian, Vioară și Canto Clasic. Premianții vor primi trofee și diplome, care le vor recunoaște încă o dată munca asiduă și dedicația inconfundabilă pentru arta muzicală.

„Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ce îi putem aduce ca ofrandă”, spunea Lipatti. “Prin această ediție aniversară a Premiilor Muzicale Dinu Lipatti, îi aducem un nou omagiu inconfundabilului pianist român, a cărei existență meteorică, dar legendară interpretare și-a pus pentru vecie amprenta asupra sufletelor melomanilor de pretutindeni, aducându-le încântare și alinare”, a declarat Domnul Lect. Univ. Dr. Cornel Popescu, Directorul Muzeului Județean Argeș.

 

 

 

Despre Casa Memorială Dinu Lipatti

Casa Memorială Dinu Lipatti se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș. Conacul este situat în satul Fundățeanca din comuna Leordeni, județul Argeș, şi va găzdui Gala Laureaţilor Premiilor Muzicale Dinu Lipatti. Casa Memorială Dinu Lipatti conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape vor prinde din nou viață pe parcursul Galei Laureaților Premiilor Muzicale Dinu Lipatti – și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Despre Dinu Lipatti

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl, un talentat violonist amator, ce studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, o excelentă pianistă – Dinu Lipatti a beneficiat din fragedă copilărie de recunoașterea și cultivarea înclinațiilor sale muzicale. Naș de botez i-a fost violonistul George Enescu, însă finuțul a ales să se consacre pianului. A studiat cu exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, ce l-a ferit de mentalitatea unui „copil minune”, dându-i o educație artistică serioasă, care i-a permis dezvoltarea talentului nativ. De asemenea, a urmat studii de compoziție cu Mihail Jora.

În cei 16 ani de carieră artistică, din cei 33 de ani de viaţă, Lipatti s-a situat între marii pianişti ai lumii, devenind, postum, membru al Academiei Române. Interpretările sale, pline de căldură şi înaltă desăvârşire stilistică, de poezie şi graţie artistică, i-au adus, din partea compozitorului şi pianistul francez Francis Poulenc, titlul de “artist de o spiritualitate divină”. În repertoriul lui Dinu Lipatti prevalau operele unor compozitori precum: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Béla Bartók, Robert Schumann, Edvard Grieg, Maurice Ravel şi Domenico Scarlatti.

Compozițiile lui Dinu Lipatti, între care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas, în cea mai mare parte, inedite.

Sergiu Tuhuțiu, tânăr pianist român consacrat pe scenele internaționale și președinte al Asociației Lipatti Music Production, afirmă despre Dinu Lipatti: “Pentru muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani – o alinare, pentru necunoscători – un pianist, iar pentru pianişti – o icoană.”

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate