Exponatul lunii mai Nicolae Grigorescu, Cap de evreu (ulei/lemn)

Muzeul Județean Argeș expune în luna mai, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, lucrarea de pictură ,,Cap de evreu”,

semnată Nicolae Grigorescu.

Considerat cel mai mare pictor național și primul dintre fondatorii picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu, asociat adesea cu „Carul cu boi”, este și cel mai mare pictor modern de chipuri evreiești de la Rembrandt încoace.

Nimeni altul în istoria artei, nu a înfățișat atât de bine sufletul evreiesc, și nu a reușit să sugereze cu atâta forță și adevăr tipologia „ovreiului” tradiționalist.

Lucrarea de față face parte dintr-o serie de portrete de evrei realizate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, printre care amintim: „Evreul cu gâsca”, „Evreul cu caftan”, „Un habotnic din Galiția”, lucrări de o covârșitoare frumusețe artistică, dar și de o inestimabilă valoare istorică, ele fiind documente de necontestat în arta europeană a acelor timpuri.

Lucrarea va fi expusă pentru public pe toată durata lunii mai, de luni până duminică, între orele 9:00-19:00, în vitrina special amenajată în holul de la intrarea din Bulevardul Eroilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: