Exponatul lunii ianuarie 2019

Exponatul lunii de la Muzeul Județean Argeș este reprezentat de o litră (un sfert de oca), ce echivala, în spațiul muntean, cu 0,322 litri. Este realizată din alamă, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza și a intrat în patrimoniul instituției la 9 aprilie 1969.
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi, apoi, al Ţării Româneşti, a fost urmată de o serie de reforme pentru modernizarea Principatelor Române.
Una dintre ele a fost obligativitatea utilizării aceloraşi unităţi de măsură în cele două Principate, adoptându-se, astfel, sistemul metric european. Prin Decretul-Lege nr.1181, din 15 septembrie 1864, domnul Alexandru Ioan Cuza a promulgat Legea privind adoptarea sistemului metric de greutăţi şi măsuri în Principatele Unite Române, ce urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 1866. Ulterior, chiar la acea dată, legea a fost completată cu un Regulament relativ la măsuri şi greutăţi, şi verificarea lor. Legea a introdus ca unități de măsură metrul, aria, litrul, sterul şi gramul, și a definit modul de transformare a vechilor unităţi în cele nou introduse. De asemenea, a stabilit modul de administrare, verificare şi utilizare a etaloanelor, precum şi pedepsele ce urmau a se aplica pentru utilizarea frauduloasă a măsurilor.
Până atunci, fiecare Principat avusese propriile unităţi de măsură şi, chiar dacă denumirile erau identice, nu erau similare şi în privinţa mărimii. Spre exemplu, ocaua din Moldova nu coincidea cu ocaua din Ţara Românească. Ocaua a fost o unitate de măsură pentru volum, de origine arabă, introdusă pe teritoriul Principatelor prin filieră turcă şi atestată documentar în secolul al XVII-lea. Măsura a fost utilizată, în principal, ca urmare a comerţului dintre Imperiul Otoman şi Principate, pentru măsurarea atât a lichidelor, cât şi a produselor uscate, precum grâu, făină, orez etc.
Conform legii prin care era introdus litrul ca nouă unitate de măsură, ocaua pentru lichide din Ţara Românească avea 1,288 litri, în timp ce ocaua din Moldova avea 1,520 litri.
Exponatul lunii ianuarie poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: