Exponatul lunii septembrie 2018
Muzeul Județean Argeș expune în luna septembrie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie interesantă de fluture din familia Pieridae,
Pieris brassicae
(Linnaeus, 1758)
,
numită popular
Albilița verzei sau Fluturele alb al verzei.
Este o specie care preferă luminișurile și lizierele pădurilor de foioase, zăvoaiele și pajiștile, dar care poate fi văzută și în: livezi, grădini, parcuri, culturi agricole.
Pieris brassicae este considerat de agricultori o specie dăunătoare, datorită pagubelor produse de larve în culturile de brasicacee, în special varză și rapiță. “Probabil, inițial, era o specie mezofilă de litoral” (Rákosy, 2013) care ulterior s-a adaptat și a invadat culturile de brasicacee devenind dăunătoare. În ultimii 30 de ani, în România, dar și în alte țări europene, local sau chiar regional, specia a devenit rară. Scăderea, uneori drastică, a numărului de indivizi se datorează pesticidelor puternice utilizate în agricultură în ultimele decenii.
Nu este o specie ocrotită, dar în ultimul timp, mai ales în așezările urbane, datorită dispariției spațiilor verzi, este văzută foarte rar. Deoarece fluturele poate fi văzut de la sfârșitul lunii aprilie până în octombrie și poate fi recunoscut relativ ușor, am considerat că este bine să fie ales exponatul lunii septembrie.
Exponatul poate fi văzut de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.