Exponatul lunii iulie – Polygonia c-album

Muzeul Județean Argeș expune în luna iulie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie interesantă de fluture din familia Nymphalidae, Polygonia c-album (Linnaeus, 1758), numită popular fluturele cu litera “C”.
În zbor sau în repaus, cu aripile în poziție orizontală, specia atrage atenția prin forma și coloritul viu al aripilor. În repaus, cu aripile în poziție verticală, datorită formei și coloritului feței ventrale, fluturele seamănă o frunză uscată, fiind greu de observat atunci când se odihnește pe trunchiul și ramurile arborilor și arbuștilor sau pe sol. Caracteristică este pata albă, în forma literei “C”, de pe fața ventrală a aripilor posterioare, de unde vine și denumirea populară.
Este o specie silvicolă, preferă luminișurile și lizierele pădurilor de foioase și zăvoaiele; specia este frecventă și în zonele modificate de om: livezi, grădini, parcuri cimitire.
Fluturele poate fi văzut de la sfârșitul lunii martie și până la începutul lunii octombrie. Este răspândit din nordul Africii până în Coreea și Japonia. Nu este o specie ocrotită, dar în ultimul timp, mai ales în așezările urbane, datorită dispariției spațiilor verzi, este văzută mai rar. Deoarece fluturele poate fi întâlnit în această perioadă și recunoscut ușor, am considerat că este bine să fie aleas exponatul lunii iulie.
Exponatul poate fi văzut de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

 

Exponatul lunii Iunie – Cupa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: