Exponatul lunii mai Nicolae Grigorescu, „Fata cu maramă”

Muzeul Județean Argeș expune în luna mai, în cadrul microexpoziției   ,,Exponatul lunii”, lucrarea de pictură ,,Fata cu maramă, semnată Nicolae Grigorescu.

Pentru opera și creația lui Nicolae Grigorescu, portretele au constituit un capitol dintre cele mai prodigioase. Nimeni altul în istoria artei nu a înfățișat atât de bine sufletul românesc, cum a făcut-o artistul al cărui nume este adesea asociat cu Carul cu boi.

Portretele de femei grigoresciene sunt caracterizate de lirism, poezie, gingășie, farmec și dinamism deopotrivă. Asemănarea fizică cu modelele este izbitoare, respingând totodată atitudinea fotografică.

Puterea de sugestie este impresionantă. Pânzele sale au viață. Sufletul artistului se împletește duios cu sufletul modelului, iar modelul din lucrarea de față a fost chiar iubita sa, Maria Danciu (Dançs), alături de care avea să se mute la Câmpina, începând cu anul 1890, și cu care va avea un fiu, pe Gheorghe Grigorescu, viitor ceramist.

Simbol național, Nicolae Grigorescu, a știut să aducă în prim plan valori ale spiritualității românești, iar pe bună dreptate, Goga îl numea „marele interpret al romantismului național”.

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 mai și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate