Exponatul lunii iunie, 2023

Exponatul lunii iunie, 2023

Muzeul Județean Argeș prezintă publicului, în luna iunie, în cadrul microexpoziției  „Exponatul lunii”, tezaurul monetar alcătuit din denari republicani și imperiali, descoperit în așezarea geto-dacică de la Valea Cetățuia, comuna Cetățeni.

Tezaurul este alcătuit din 121 denari romani republicani și imperiali timpurii (eșalonați în perioada 145-13 a.Chr.), la care se adaugă două fibule din argint de schemă Latène târzie, cu arcul în formă de scut rombic. A fost descoperit de către arheologul Dinu V. Rosetti în campania arheologică din anul 1960.

Dintre piesele importante, care se află în componența acestui tezaur, putem aminti: o monedă pe care este reprezentat un sgrafit (PETR), o imitație geto-dacică copiată după un denar emis de magistratul P. Accoleius Lariscolus sau ultima monedă acumulată în tezaur, un denar imperial cu embleme pontificale emis de către magistratul Antistius Reginus pentru Octavian Augustus.

Micro expoziția va fi deschisă în perioada 1-30 iunie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate