La 18 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internațională a muzeelor

La 18 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internațională a muzeelor, un eveniment organizat începând din 1977

de Consiliul International al Muzeelor (ICOM) și care reprezintă un moment unic pentru comunitatea internațională a muzeelor. Obiectivul principal al Zilei internaționale a muzeelor este de a creste gradul de conștientizare cu privire la faptul că „muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, a cooperării și a păcii între popoare”.
De-a lungul anilor, ICOM a propus teme precum globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale sau îngrijirea mediului. Anul acesta, tema este „Puterea muzeelor”, reamintindu-se despre potențialul educativ și transformator al instituției muzeale.
Consiliul International al Muzeelor susține, începând din 2011, Noaptea europeană a muzeelor, un eveniment care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat, în 2005, de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO și ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să își deschidă porțile publicului larg până după miezul-nopții fără a percepe vreo taxă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: