Exponatul lunii martie Centaurea tricocephala

În luna martie, vizitatorii Muzeului Județean Argeș au ocazia să admire un exponat vechi de 91 de ani expus în holul muzeului în vitrina dedicată exponatului lunii.
Herbarul Muzeului Județean Argeș are în componența sa o coală de herbar care conține un exemplar foarte vechi, reprezentat de Centaurea tricocephala M. Bieb ex Willd. ssp. simonkiana Hayek syn. Centaurea simonkiana Hayek, plantă din familia Asteraceae (Compositae).
Anul acesta se împlinesc 91 de ani de când această plantă a fost recoltată din județul Arad, din rezervația floristică Baltele, comuna Gurahonț și presată de Lupei Nestor în anul 1931.
Rezervația naturală de pe versantul sud-estic al dealului Baltele, are o suprafață de 2 ha și reprezintă o zonă de protecție pentru specia rară Centaurea tricocephala M. Bieb ex Willd. ssp. simonkiana Hayek.
Aceasta plantă rară o întâlnim sporadic din zona pădurilor de stejar până în etajul fagului, prin pajiști, margini de pădure, locuri stâncoase. Este specie endemică pentru flora României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate