Exponatul lunii DECEMBRIE: Ordinele militare acordate în Primul Război Mondial

Muzeul Județean Argeș expune în luna decembrie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, Ordinele militare acordate în Primul Război Mondial.
Ordinul ,,Steaua României” a fost acordat în timpul Războiului de Independență, în baza decretelor nr. 1108/10 V 1877 și nr. 1517/28 VI 1877. În anul 1918, a fost stabilită acordarea ordinului în grad de Cavaler, Ofițer și Comandor, împreună cu panglica medaliei ,,Virtutea militară”, soldaților care au săvârșit fapte deosebite pe câmpul de luptă.
Ordinul ,,Coroana României” a fost acordat în baza decretelor nr. 1244/10 V 1881 și nr. 1245/ 10 V 1881, odată cu proclamarea României ca regat. De-a lungul timpului, a suferit o serie de modificări și a fost refolosită în perioada Primului Război Mondial ca ordin pentru fapte de război, decorației originale adăugându-i-se două spade încrucișate și panglica roșie de ,,Virtutea Militară”. Ordinul ,,Coroana României” deține cinci grade: Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer și Mare Cruce.
Ordinul ,,Mihai Viteazul” a fost acordat în baza decretului nr. 2968/26 IX 1916. Contrar celorlalte ordine militare, ,,Mihai Viteazul” avea doar trei clase: clasa I, clasa a II-a și clasa a III-a. A fost acordat și străinilor, nu numai românilor, primul dintre aceștia fiind Joseph Jaques Joffre. În anul 1940, se instituie acordarea uniformei ,,Ținuta Cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul”, constând din pelerină de postav alb și căciulă de blană albă.

Ordinul Mihai Viteazul Ordinul Coroana României

Ordinul Steaua României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate