You don't have any slide!

Arhivă evenimente

Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ Bulevardul Republicii, nr. 33  Galeria de artă&nb...

Planetarium

Planetariul     Str. Armand Călinescu, nr. 44Corpul C, intrarea dinspre Bulevardul Eroi...

Cercetare Ştiinţifică

Cercetare Științifică Muzeul Judeţean Argeş are o tradiţie în cooperarea, ca parte contractantã, cu...

Expoziţia temporară

Piteștiul de altădată, ilustrat     " Case memoriale din România" Cu ocazia Cent...

 • Galeria de Artă

 • Planetarium

 • Cercetare Ştiinţifică

 • Expoziţia temporară

Wednesday, 24 May 2017 12:11

Premiile Muzicale „Dinu Lipatti”

Written by
Rate this item
(12 votes)

Program Premiile Muzicale Dinu Lipatti 2017

La Centenarul Lipatti, festivalul-concurs ce-i poartă numele se transformă în Premiile Muzicale „Dinu Lipatti”

Concursul va fi însoțit de lansarea cărții „Viața pianistului Dinu Lipatti, povestită de mama sa” și a unei medalii memoriale

Centenarul Dinu Lipatti aduce festivalului-concurs ce-i poartă cu mândrie numele o nouă denumire: Premiile Muzicale Dinu Lipatti. Tineri muzicieni din toată țara vor fi evaluați - la această a cincea ediție a concursului - de nume de referință ale muzicii clasice românești și internaționale. Concursul are loc pe 25 mai 2017, în centre culturale din Pitești, iar Gala Laureaților, pe 26 mai, la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca. După recitalul premianților, va avea loc lansarea cărții „Viața pianistului Dinu Lipatti, povestită de mama sa” și a medaliei memoriale imprimate de Muzeul Județean Argeș cu prilejul Centenarului Lipatti.

Ediția din acest an a Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” aduce în prim plan - mai mult ca oricând - personalitatea genialului pianist, a cărei meteorică și intensă existență a inspirat generații întregi de artiști.  „Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ce îi putem aduce ca ofrandă”, spunea Lipatti. Urmându-i îndemnul, la această ediție aniversară a Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” vom acorda Trofeul „Dinu Lipatti” acelor concurenți care vor aborda compozițiile sale (cunoscute prin gradul mare de dificultate), precum și concurenților care se vor remarca prin virtuozitate în interpretarea unor lucrări din discografia marelui pianist român.

Premiile Muzicale „Dinu Lipatti” sunt strucurate pe trei secţiuni (Pian, Vioară, Canto clasic) şi readuc în atenția publicului larg şi a tinerei generaţii atât valorile artistice ale unei opere de excepţie, cât şi detalii specifice privind compoziţia şi personalitatea marcantă a muzicianului român. Concurenţii sunt elevi ai școlilor de artă, ai liceelor de muzică şi studenţi ai universităţilor de profil din România. În acest an, prin bunăvoința Editurii Muzicale GrafoArt, toți concurenții vor primi vouchere pentru achiziția de partituri.

Juriul este alcătuit din personalități ale universului muzical românesc și internațional. Ca element de noutate, în acest an Juriul va avea un Președinte, în persoana Doamnei Prof. Margarita Vujovic - Muzička Škola „Petar Krančević” din Sremska Mitrovica (Serbia), membră în Juriul Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală “Orpheus”, membră a Juriului “International Music Competition”, unul dintre cele mai cunoscute și valoroase concursuri de muzică clasică din Europa și din lume.

Secretar General Juriu:

Lect. Univ. Dr. Felix Goldbach, Universitatea Valahia, Târgoviște.    

  Pian

 • Lect. Univ. Dr. Toma Popovici, Universitatea Națională de Muzică București
 • Dr. Adnana Renatty Codreanu, Șef Catedră Pian, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești
 • Prof. Gabriela Enășescu, Catedra Pian a Colegiului Național de Muzică George Enescu, București
 • Muzička Škola „Petar Krančević” - Sremska Mitrovica, Serbia.

 Vioară

 • Conf. Univ. Dr. Luminița Burcă, Universitatea Națională de Muzică București și Profesor Asociat la Școala Doctorală de Muzică și Teatru a Universității de Vest - Timișoara
 • Prof. Dr. Cătălin Iancu, Universitatea Valahia, Târgoviște
 • Prof. Elena Baltaga, Șef Catedră Vioară, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București
 • Prof. Roxana Moise, Șef Catedră Vioară, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești și membră a Filarmonicii Pitești.

 Canto

 • Mariana Colpoș, Conf. Univ. Dr., Universitatea Națională de Muzică București și Soprană în cadrul Operei Naționale București
 • Camelia Clavac, Soprană, Lect. Univ. Dr., Universitatea din Pitești, soprană
 • Mihaela Andrei, Soprană, Dr. în Muzică, Prof. Artă Interpretativă, Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti”, București, soprană.

Ocupanții locurilor I vor primi trofee și diplome, iar ceilalți premianți, diplome și plachete. Câștigătorii vor susține recitaluri la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca.  

După Gala Laureaților, va avea loc lansarea cărții „Viața pianistului Dinu Lipatti, povestită de mama sa”. Cartea include amintiri și relatări autentice din viața marelui artist, care a îmbogățit arta muzicală cu inegalabile interpretări, cucerind spiritele cele mai pătrunzătoare ale unei epoci dominate de coloși muzicali ai unei strălucite constelații de pianiști, dirijori și compozitori. Viața lui Dinu Lipatti, văzută prin ochii mamei sale, Ana, cuprinde pasaje emoționante, cum numai o mamă poate relata. Bucuriile și nenorocirile din viața marelui pianist, alături de premoniția sumbră a morții preaiubitului său Dinu, fac din această lectură o poveste de netrecut cu vederea pentru toți admiratorii genialului artist român.

Medalia memorială, imprimată de Muzeul Județean Argeș cu prilejul Centenarului Lipatti, va fi păstrată la Casa Memorială „Dinu Lipatti” de la Fundățeanca, locul în care a creat marele pianist român și casa vacanţelor copilăriei artistului. Colecționarii amatori care doresc să-și completeze colecțiile personale cu aceasta medalie o pot face la numărul de telefon 0248212561.

Casa Memorială „Dinu Lipatti” se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș. Casa este situată în satul Fundățeanca din comuna Leordeni, județul Argeș, şi va găzdui Gala Laureaţilor Premiilor Muzicale  „Dinu Lipatti”. Casa Memorială „Dinu Lipatti” conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape vor prinde din nou viață pe parcursul Galei Laureaților Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” - și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

 

Premiile Muzicale „Dinu Lipatti” au ajuns la cea de-a cincea ediție și se desfăşoară în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. Proiectul se află în faza de sustenabilitate și este susținut financiar de Consiliul Județean Argeș.

 Despre Dinu Lipatti

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl, un talentat violonist amator, ce studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, o excelentă pianistă – Dinu Lipatti a beneficiat din fragedă copilărie de recunoașterea și cultivarea înclinațiilor sale muzicale. Naș de botez i-a fost violonistul George Enescu, însă finuțul a ales să se consacre pianului. A studiat cu exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, ce l-a ferit de mentalitatea unui "copil minune", dându-i o educație artistică serioasă, care i-a permis dezvoltarea talentului nativ. De asemenea, a urmat studii de compoziție cu Mihail Jora.

În cei 16 ani de carieră artistică din cei 33 de ani de viaţă, Lipatti s-a situat între marii pianişti ai lumii, devenind, postum, membru al Academiei Române. Interpretările sale, pline de căldură şi înaltă desăvârşire stilistică, de poezie şi graţie artistică, i-au adus, din partea compozitorului şi pianistul francez Francis Poulenc, titlul de “artist de o spiritualitate divină”. În repertoriul lui Dinu Lipatti prevalau operele unor compozitori precum: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Béla Bartók, Robert Schumann, Edvard Grieg, Maurice Ravel şi Domenico Scarlatti. Compozițiile lui Dinu Lipatti, între care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas, în cea mai mare parte, inedite.

Sergiu Tuhuțiu, tânăr pianist român consacrat pe scenele internaționale și președinte al Asociației Lipatti Music Production, afirmă despre Dinu Lipatti: “Pentru muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani – o alinare, pentru necunoscători – un pianist, iar pentru pianişti – o icoană.”

Read 18059 times Last modified on Wednesday, 24 May 2017 12:27
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561