Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

invitatie

Muzeul Judeţean  Argeş vă invită marţi, 19 decembrie, ora 10.00, în Amfiteatru, la Festivitatea de decernare a Premiilor pentru cercetare ştiinţifică în domeniul istoriei, ediția a VII-a.

În semn de preţuire a celor care desfăşoară activitate de cercetare ştiinţifică,  Consiliul Ştiinţific al Muzeului Judeţean Argeş a instituit în anul 2011 premiile pentru cercetare ştiinţifică. Acestea se acordă pe bază de candidatură şi înscriere la competiţia de premiere.

Se vor acorda următoarele premii:

 • Premiul „Gh. Brătianu” pentru istorie şi arheologie medievală;
 • Premiul „G. Ionescu Gion” pentru istorie modernă;
 • Premiul „Valeriu Florin Dobrinescu” pentru istorie contemporană;
 • Premiul Opera Omnia - Istorie.

Deschiderea festivităţii de premiere va fi făcută de Cornel Popescu, managerul Muzeului Judetean Arges în prezenţa a numeroşi invitaţi din ţară

Invitatie Povesti Dacia 2

Muzeul Judeţean Argeş va fi gazda unei lansări de carte, aparținând autorului Cristian Cocea, director al Direcției Județene pentru Cultură Argeș.

 Lansarea volumului Aventura Canadiană - Poveşti despre Dacia va avea loc marti, 12 decembrie, ora 15.00 în amfiteatru.

Vă invităm aşadar să redescoperim împreună aventura automobilului românesc văzută prin ochii unui personaj care a cunoscut fenomenul din interior, un excelent om de vânzări, un argeşean get-beget, care a ajuns să reprezinte "Dacia" în Canada - Victor Jigman.

1 DECEMBRIE 2017

În zi de sărbătoare, la ceas aniversar Muzeul Judeţean Argeş lansează seria de activităţi dedicate Centenarului Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României.

Acum un veac, visul de aur al românilor de a trăi în graniţele aceluiaşi stat s-a împlinit în urma unor grele sacrificii şi jertfe, reprezentând o încununare a eforturilor tuturor românilor.

Pe 1 decembrie 1918 în oraşul de suflet al românilor, Alba Iulia, acolo unde în anul 1600 Mihai Viteazul unise cele trei principate române, românii au hotărât să realizeze Marea Unire.

Evenimentul va avea loc în curtea Muzeului Judeţean Argeş, joi, 30 noiembrie, ora 9:30.

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este un prilej de mare bucurie și de mândrie că suntem români.

Programul activităţilor dedicate zilei de 1 Decembrie,Ziua Naţională a României

Lansarea activităţilor dedicate centenarului Marii Uniri 1918-2018

29 noiembrie:

•  16:30 - Depunerea drapelului naţional la Biserica Sf. Gheorghe, pentru a fi sfinţit;

30 noiembrie:

• 8:00 – Ridicarea drapelului de la Biserica Sf. Gheorghe, pentru a fi adus la Muzeul Judeţean Argeş;

• 8:45 – Deplasare la Cimitirul Eroilor din Piteşti: vor fi depuse flori, aprinse lumânări şi împodobite crucile eroilor români cu panglici tricolore;

• 9:309:45 – Primirea invitaţilor la Muzeul Judeţean Argeş;

• 9:45 – Semnal „Atenţiune” şi prezentarea onorului; aşezarea în dispozitiv;

• 10:05 – Oficierea unei slujbe de Te Deum;

• 10:10 – Intonarea Imnului Naţional;

• 10:15 – Discursuri ale oficialităţilor şi prezentarea semnificaţiei Zilei de 1 Decembrie;

• 10:30 – Cinstirea veteranilor de război (din Al Doilea Război Mondial şi din teatrele de operaţiuni internaţionale),

• 10:40 – Detaşamentul Mateiaş prezintă o reconstituire istorică a trupelor din timpul Primului Război Mondial;

• 10:50 – Recital de melodii patriotice interpretate de Fanfara Argeşul şi de Corul Veteranilor;

• 11:15 – Inaugurarea Lapidarium-ului de la Muzeul Judeţean Argeş.

Invit Adancuri

Muzeul Județean Argeș, în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova,  vă invită  miercuri, 29 noiembrie, ora 11.00  la deschiderea expoziţiei Călătorie în adâncul mărilor şi oceanelor.

            Cunoaşterea vieţii apelor, a mărilor şi oceanelor, a fost şi rămâne o dorinţă permanentă a omului. Acesta este şi scopul expoziţiei noastre: de a încerca să prezinte unele aspecte vizând structurile şi funcţiile ecosistemului marin.

         În organizarea expoziţiei sunt cuprinse trei părţi importante:

 • Viaţa mărilor şi oceanelor;
 • Marea Neagră – un ecosistem deosebit.
 • Impactul antropic asupra ecosistemelor marine.

Am căutat să exemplificăm ideile şi scopul expoziţiei prin cele peste 80 specii de nevertebrate (celenterate, moluşte, echinoderme) şi vertebrate (peşti). Sunt edificatoare moluştele marine prin formele ciudate ale cochiliilor, fragilitatea şi coloritul lor: specii de cipreide numite şi melci de porţelan, specii de Strombus, Charonia, Cassis, Lambis folosite în industria sidefului, specii de Murex – melci de purpură sau o scoică gigantică Tridacna squamosa, răspândite în regiunea Indo-Pacifică, Oc. Atlantic, M. Mediterană, M. Nordului. Cefalopodele, cele mai evoluate moluşte, prezente în toate mările globului, cu excepța Mării Negre, sunt reprezentate, în cadrul expoziției, de: sepie (Sepia officinalis), sepiolă (Sepiola rondeleti), caracatiţă (Octopus vulgaris), calmar (Loligo vulgaris) și nautil (Nautilus pompilus). 

O parte importantă a expoziţiei se va concretiza prin expunerea grafică a conţinutului ştiinţific referitor la viaţa în mări şi oceane.

          Fără îndoială expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru această parte importantă a Terrei (mările, oceanele).

 

 

numismatica

Cu ocazia împlinirii, în 2017, a 150 de ani de la crearea sistemului monetar național și punerea în circulație a primelor monede românești, cu valori de 1, 2, 5 și 10 bani, Muzeul Județean Argeș vă invită marți, 28 noiembrie 2017, ora 10.00, la deschiderea expoziției temporare de numismatică ,,Evoluția sistemului monetar al României, de la 1867 până în prezent”.

În cadrul acestei expoziții vor fi etalate monede și bancnote emise pe parcursul celor 150 de ani de activitate monetară, printre care și bancnota de 10 bani, emisă în anul 1917, considerată a fi cea mai mică bancnotă din lume. Alte piese importante care vor fi expuse sunt: moneda de 2 lei, din 1901, considerată o raritate numismatică datorită tirajului extrem de mic, moneda de 25 lei aur, din 1906, bătută cu ocazia împlinirii a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, moneda-medalie ,,Ardealul Nostru”, precum și multe alte surprize.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 28 noiembrie - 31 decembrie,  la Muzeul Judeţean Argeş, str.  Armand Călinescu, nr. 44,  Piteşti, aceasta putând  fi vizitată de marţi  până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

monede

 

 

Călătorii în timp și spațiu la standul Consiliului Județean Argeș

de la Târgul de Turism al României

Invitatie Targul de Turism Page 1

Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean Argeș prezenți la ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, propune vizitatorilor o călătorie în timp și spațiu pentru a descoperi mărturiile trecutului legendar argeșean și peisaje montane de poveste. Oaspeții sunt așteptați la standul deschis în cadrul Complexului Expozițional Romexpo, în perioada 16-19 Noiembrie 2017, în Pavilionul C3, stand C3-04-05.

Atracțiile culturale, istorice și arhitectonice ale Argeșului, încă insuficient explorate, își fac acum cunoscută istoria în fața tuturor românilor dornici să-și cunoască rădăcinile. Castrul Roman Jidova - destinat apărării drumului ce traversa Carpaţii prin Pasul Bran - lăcaşuri de cult din epoca medievală (dintre care unele înscrise în patrimoniul UNESCO), poveşti ce se țes între zidurile Cetăţii Poienari - ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş - sunt doar câteva repere ale moștenirii culturale argeșene.

          Pasionații de călătorii în natură vor fi și ei atrași de standul Consiliului Județean Argeș. Aici vor avea prilejul să redescopere farmecul, în continuă creștere, al unui areal montan privilegiat: Zona Montană a Argeșului și Muscelului. Cei care vor vizita standul Consiliului Județean Argeș vor pleca acasă mai îmbogățiți, fascinați de un pitoresc ce încântă sufletul și trezește simțurile.

Bogata zestre culturală și farmecul celor mai impresionante masive muntoase românești, readuc Argeșul pe harta obiectivelor turistice importante din România, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș.

Invitatie

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate exclusiv artei naive, Expoziţia Naţională de Artă Naivă, îşi deschide anul acesta larg porţile pentru a XLIX-a ediţie, sâmbătă, 28 octombrie, ora 10.00, la Muzeul Judeţean Argeş.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Argeş prin Muzeul Judeţean Argeş şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii.

Lucrările sunt expuse la Galeria Naţională de Artă Naivă a Muzeului Judeţean Argeş (corpul C, intrarea din bulevardul Eroilor). La tradiţionala manifestare vor fi prezenţi artişti naivi din întreaga ţară.

Sunt aşteptaţi toţi cei care vor să afle mai multe despre arta naivă românească, dar şi cei care vor să redescopere lumea plină de prospeţime şi sinceritate din lucrările expuse.

 

 Invitatie1

Muzeul Judeţean Argeş organizează în zilele de 12 - 13 octombrie a.c., a XLVIII - a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice "Ecosinteze şi etnosinteze carpatine", manifestare cu participare naţională. La această ediţie vor participa cercetători, muzeografi, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar care vor susţine comunicări în cadrul sesiunii.

Sesiunea cuprinde următoarele secţiuni:

 • Situri arheologice şi monumente istorice valorificate pentru public

 (Secţiunea Istorie Antică şi Arheologie) 

 

 • Acte de ctitorire ale marii boierimi muntene în sec. al XVII-lea

(Secţiunea Istorie Medievală) 

 

 • România şi Marele Război

(Secţiunea Istorie Modernă şi Contemporană) 

 

 • Inventarierea şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor

(Secţiunea Botanică)

 

 • Inventarierea şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor

(Secţiunea Zoologie)

 

 • Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural mobil

(Secţiunea Conservare-Restaurare)

 

Deschiderea oficială va avea loc joi, 12 octombrie, ora 11.00, în Amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş, (corpul C, intrarea din bulevardul Eroilor).

În cadrul manifestării se va lansa  volumul:  Un destin ciudat J. Breckinridge Bayne. Un doctor american pe frontul românesc 1916-1919, autor Ernest H. Latham, Jr.(istoric şi diplomat) fost ataşat cultural al S.U.A. în România între 1983 şi 1987 şi se vor desfăşura lucrările Biroului Comisiei Naţionale de Arheologie din România, dată fiind importanţa istorică a judeţului Argeş.

4 octombrie ziua mondiala a animalelor

Ideea Zilei Mondiale a Animalelor a aparținut lui Heinrich Zimmermann, scriitorul și editorul german al revistei Omul și Câinele. El a organizat pentru prima dată Ziua Mondială a Animalelor la Berlin, în 24 martie 1925. Ulterior, în 1929, a mutat-o pe 4 octombrie. La început, evenimentul era marcat în: Germania, Austria, Elveția și Cehoslovacia. În mai 1931, la un congres al organizațiilor mondiale de protecție a animalelor, la Florența, Zimmermann a propus ca evenimentul să se desfășoare, în fiecare an, peste tot în lume, la data de 4 octombrie, propunere ce a fost acceptată în unanimitate.

4 octombrie este ziua Sfântului Francisc din Assisi (1181-1226), ocrotitorul animalelor, despre care legenda spune că putea să vorbească cu animalele. Sfântul Francisc a murit în ajunul zilei de 4 octombrie, la Assisi, oraș din centrul Italiei, la nord de Roma, la numai două ore de Florența, unde, în 1931, la 705 de ani după moartea Sfântului Francisc, a fost adoptată oficial Ziua Mondială a Animalelor (https://www.worldanimalday.org.uk/img/resource/Origin%20of% 20World%20Animal% 20Day.pdf).

         În forma actuală, Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită pentru prima dată în Anglia la 4 octombrie 2003. Organizaţiile şi persoanele  fizice care au  participat la ceea ce avea să devină un eveniment anual, mondial, au avut oportunitatea să pledeze în favoarea ocrotirii tuturor animalelor.

Muzeul Judeţean Argeş va marca Ziua Mondială a Animalelor prin activități de informare şi conştientizare (prezentări, filme, discuții) desfășurate la Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” și la Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” din Piteşti, în data de 4 octombrie. 

Invitatie

Muzeul Județean Argeș organizează vineri, 22 septembrie, ora 12.00, expoziția temporară „Cave canem!” (Păzește-te de câine).

Expoziția încearcă prin piesele din colecțiile Muzeului Județean Argeș să urmărească relația dintre câine și om în Preistorie și Antichitate. Piesele, precum și materialul foto-documentar urmăresc trei fațete ale relației câine-om: câinele partener de vânătoare, paznic al turmelor de oi, paznic al casei. Materialele documentare conțin date despre rasele de câini din Antichitate, despre hrana, selecția (înmulțirea), dresajul lor. Apoi, vizitatorul poate constata, că în epoca romană, existau rase de câini de companie. Va găsi, de asemenea, un complex de la Mătăsaru, județul Dâmbovița (reconstituit), în care s-a descoperit scheletul unui câine. Complexul arheologic este datat în secolul al III-lea d. Hr. Materialul expus îl invită pe cel care va parcurge expoziția la un exercițiu de imaginație care îl va ajuta să înțeleagă mai bine aspecte de viață cotidiană din perioadele istorice amintite.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 septembrie - 22 noiembrie,  la Muzeul Judeţean Argeş, str.  Armand Călinescu, nr. 44,  Piteşti, aceasta putând  fi vizitată de marţi  până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Start
Prev
1
Page 1 of 9
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561