Exponatul lunii iulie, 2022

Muzeul Județean Argeș expune în luna iulie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, un fluture interesant din familia Nymphalidae, Araschnia levana (Linnaeus, 1758), numit popular fluturele hartă, datorită desenului caracteristic de pe fața inferioară a aripilor, ce seamănă cu o pânză de păianjen sau cu o rețea de drumuri, cu o hartă.
Specia prezintă un dimorfism sezonier remarcabil, determinat de temperatura mediului ambiant și de durata zilelor din perioada stadiului larvar. Adulții sunt activi în două generații anuale colorate diferit: generația de primăvară (forma levana) cu aripi portocalii pătate cu negru și cea de vară (forma prorsa) cu aripi negre și pete albe. Din această cauză, inițial, cele două forme au fost considerate specii diferite.
Este o specie mică, anvergura aripilor anterioare variază între 25 și 42 mm. Preferă habitatele relativ umede, bogate în urzici: liziera pădurilor, zonele cu tufărișuri, malul râurilor, marginea drumurilor din apropierea apelor. Mai rar, fluturele a fost observat și în zonele urbane, în parcuri și grădini.
Fluturele hartă a fost ales exponatul lunii iulie, deoarece poate fi întâlnit în această perioadă și recunoscut relativ ușor.
Micro-expoziția, va fi deschisă în perioada 1-31 iulie și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate