Exponatul lunii ianuarie Alexandru Ciucurencu, Pe pervaz, 1944 (ulei pe hârtie)

Seria ,,Exponatul lunii” continuă la Muzeul Județean Argeș și în anul 2022. Luna aceasta vizitatorii pot admira ultima achiziție de

artă a instituției noastre, și anume lucrarea de pictură ,,Pe pervaz”, semnată Alexandru Ciucurencu (27 septembrie 1903-27 decembrie 1977).
Reprezentant al postimpresionismului și evoluând spre maniera fovistă și abstracționism, după Ștefan Luchian și Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu a fost cel mai reprezentativ pictor român al culorii.
Lucrarea de față, realizată în anul 1944, aparține perioadei în care artistul, cândva un exultant al culorii, caută acum, în rafinate domoliri, esența. Creator de atmosferă, Alexandru Ciucurencu reușește prin franchețea desenului și armonia cromatică excepțională să creeze un echilibru cu efecte tonice, dramatice, lirice.
Lumina vine din intensitatea culorii, iar umbra aproape că nu există. Griurile terne sunt înnobilate de vecinătatea verdelui veronese. Privind lucrarea, fără a aduce vreo atingere originalității și geniului artistului, nu putem să nu observăm influențele a doi alți mari artiști români care i-au fost profesori: Gheorghe Demetrescu Mirea și Camil Ressu, și ale căror lucrări vă vor fi prezentate în expoziții viitoare.
Lucrarea va fi expusă pentru public pe toată durata lunii ianuarie, de luni până duminică, între orele 9:00-19:00, în vitrina special amenajată în holul de la intrarea din Bulevardul Eroilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accesibilitate