Un secol de la unirea Basarabiei cu România

Marţi, 27 martie 2018, ora 10.00, Muzeul Judeţean Argeş organizează simpozionul ,,Un secol de la unirea Basarabiei cu România”.
În urma desfășurării Primului Război Mondial, Basarabia era prima provincie care intra în granițele statului român urmând ca, în același an 1918, să fie alipite României si provinciile Bucovina (noiembrie 1918) și Transilvania (1 decembrie 1918).
Protagoniștii Unirii s-au dovedit buni tacticieni. Nu au forțat nota, dar au luat decizii rapide. După victoria Revoluţiei din Rusia, mica republică se afla într-o situație dramatică. La 17 ianuarie 1918, trupele bolşevice ocupă Chişinăul. România, care iniţial a refuzat să intervină, fiind ea însăşi într-o situaţie limită, a trimis de această dată o divizie de infanterie care a restabilit autoritatea Sfatului Țării. La 6 februarie, deputaţii proclamă independenţa republicii, apoi Unirea, la 27 martie. Unirea Basarabiei cu România a fost recunoscută prin Tratatul de Pace de la Paris din anul 1920.
La eveniment vor participa profesori, muzeografi, elevi de la Şcoala Gimnazială Ion Minulescu din Piteşti.
Manifestarea va începe cu un discurs de deschidere al managerului acestei instituții, lect. univ. dr. Cornel Popescu și apoi intonarea imnului ,,Deșteaptă-te române”.
De asemenea vor susține un recital de cântece patriotice corul de la Colegiul Național ,,Zinca Golescu” (coord. prof. Dragoș Cornel).

 

Exponatul luni martie – Râsul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Accessibility
%d blogeri au apreciat: