You don't have any slide!

Arhivă evenimente

Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ Bulevardul Republicii, nr. 33 Program de vizitare: marţ...

Planetarium

Planetariul   Str. Armand Călinescu, nr. 44Corpul C, intrarea dinspre Bulevardul Eroilormarţi...

Cercetare Ştiinţifică

Cercetare Științifică Muzeul Judeţean Argeş are o tradiţie în cooperarea, ca parte contractantã, cu...

Expoziţia temporară

Muzeul Județean Argeș organizează vineri, 22 septembrie, ora 12.00, expoziția temporară „Cave cane...

  • Galeria de Artă

  • Planetarium

  • Cercetare Ştiinţifică

  • Expoziţia temporară

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Călătorii în timp și spațiu la standul Consiliului Județean Argeș

de la Târgul de Turism al României

Invitatie Targul de Turism Page 1

Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean Argeș prezenți la ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, propune vizitatorilor o călătorie în timp și spațiu pentru a descoperi mărturiile trecutului legendar argeșean și peisaje montane de poveste. Oaspeții sunt așteptați la standul deschis în cadrul Complexului Expozițional Romexpo, în perioada 16-19 Noiembrie 2017, în Pavilionul C3, stand C3-04-05.

Atracțiile culturale, istorice și arhitectonice ale Argeșului, încă insuficient explorate, își fac acum cunoscută istoria în fața tuturor românilor dornici să-și cunoască rădăcinile. Castrul Roman Jidova - destinat apărării drumului ce traversa Carpaţii prin Pasul Bran - lăcaşuri de cult din epoca medievală (dintre care unele înscrise în patrimoniul UNESCO), poveşti ce se țes între zidurile Cetăţii Poienari - ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş - sunt doar câteva repere ale moștenirii culturale argeșene.

          Pasionații de călătorii în natură vor fi și ei atrași de standul Consiliului Județean Argeș. Aici vor avea prilejul să redescopere farmecul, în continuă creștere, al unui areal montan privilegiat: Zona Montană a Argeșului și Muscelului. Cei care vor vizita standul Consiliului Județean Argeș vor pleca acasă mai îmbogățiți, fascinați de un pitoresc ce încântă sufletul și trezește simțurile.

Bogata zestre culturală și farmecul celor mai impresionante masive muntoase românești, readuc Argeșul pe harta obiectivelor turistice importante din România, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș.

Invitatie

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate exclusiv artei naive, Expoziţia Naţională de Artă Naivă, îşi deschide anul acesta larg porţile pentru a XLIX-a ediţie, sâmbătă, 28 octombrie, ora 10.00, la Muzeul Judeţean Argeş.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Argeş prin Muzeul Judeţean Argeş şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii.

Lucrările sunt expuse la Galeria Naţională de Artă Naivă a Muzeului Judeţean Argeş (corpul C, intrarea din bulevardul Eroilor). La tradiţionala manifestare vor fi prezenţi artişti naivi din întreaga ţară.

Sunt aşteptaţi toţi cei care vor să afle mai multe despre arta naivă românească, dar şi cei care vor să redescopere lumea plină de prospeţime şi sinceritate din lucrările expuse.

 

 Invitatie1

Muzeul Judeţean Argeş organizează în zilele de 12 - 13 octombrie a.c., a XLVIII - a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice "Ecosinteze şi etnosinteze carpatine", manifestare cu participare naţională. La această ediţie vor participa cercetători, muzeografi, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar care vor susţine comunicări în cadrul sesiunii.

Sesiunea cuprinde următoarele secţiuni:

  • Situri arheologice şi monumente istorice valorificate pentru public

 (Secţiunea Istorie Antică şi Arheologie) 

 

  • Acte de ctitorire ale marii boierimi muntene în sec. al XVII-lea

(Secţiunea Istorie Medievală) 

 

  • România şi Marele Război

(Secţiunea Istorie Modernă şi Contemporană) 

 

  • Inventarierea şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor

(Secţiunea Botanică)

 

  • Inventarierea şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor

(Secţiunea Zoologie)

 

  • Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural mobil

(Secţiunea Conservare-Restaurare)

 

Deschiderea oficială va avea loc joi, 12 octombrie, ora 11.00, în Amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş, (corpul C, intrarea din bulevardul Eroilor).

În cadrul manifestării se va lansa  volumul:  Un destin ciudat J. Breckinridge Bayne. Un doctor american pe frontul românesc 1916-1919, autor Ernest H. Latham, Jr.(istoric şi diplomat) fost ataşat cultural al S.U.A. în România între 1983 şi 1987 şi se vor desfăşura lucrările Biroului Comisiei Naţionale de Arheologie din România, dată fiind importanţa istorică a judeţului Argeş.

4 octombrie ziua mondiala a animalelor

Ideea Zilei Mondiale a Animalelor a aparținut lui Heinrich Zimmermann, scriitorul și editorul german al revistei Omul și Câinele. El a organizat pentru prima dată Ziua Mondială a Animalelor la Berlin, în 24 martie 1925. Ulterior, în 1929, a mutat-o pe 4 octombrie. La început, evenimentul era marcat în: Germania, Austria, Elveția și Cehoslovacia. În mai 1931, la un congres al organizațiilor mondiale de protecție a animalelor, la Florența, Zimmermann a propus ca evenimentul să se desfășoare, în fiecare an, peste tot în lume, la data de 4 octombrie, propunere ce a fost acceptată în unanimitate.

4 octombrie este ziua Sfântului Francisc din Assisi (1181-1226), ocrotitorul animalelor, despre care legenda spune că putea să vorbească cu animalele. Sfântul Francisc a murit în ajunul zilei de 4 octombrie, la Assisi, oraș din centrul Italiei, la nord de Roma, la numai două ore de Florența, unde, în 1931, la 705 de ani după moartea Sfântului Francisc, a fost adoptată oficial Ziua Mondială a Animalelor (https://www.worldanimalday.org.uk/img/resource/Origin%20of% 20World%20Animal% 20Day.pdf).

         În forma actuală, Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită pentru prima dată în Anglia la 4 octombrie 2003. Organizaţiile şi persoanele  fizice care au  participat la ceea ce avea să devină un eveniment anual, mondial, au avut oportunitatea să pledeze în favoarea ocrotirii tuturor animalelor.

Muzeul Judeţean Argeş va marca Ziua Mondială a Animalelor prin activități de informare şi conştientizare (prezentări, filme, discuții) desfășurate la Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” și la Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” din Piteşti, în data de 4 octombrie. 

Invitatie

Muzeul Județean Argeș organizează vineri, 22 septembrie, ora 12.00, expoziția temporară „Cave canem!” (Păzește-te de câine).

Expoziția încearcă prin piesele din colecțiile Muzeului Județean Argeș să urmărească relația dintre câine și om în Preistorie și Antichitate. Piesele, precum și materialul foto-documentar urmăresc trei fațete ale relației câine-om: câinele partener de vânătoare, paznic al turmelor de oi, paznic al casei. Materialele documentare conțin date despre rasele de câini din Antichitate, despre hrana, selecția (înmulțirea), dresajul lor. Apoi, vizitatorul poate constata, că în epoca romană, existau rase de câini de companie. Va găsi, de asemenea, un complex de la Mătăsaru, județul Dâmbovița (reconstituit), în care s-a descoperit scheletul unui câine. Complexul arheologic este datat în secolul al III-lea d. Hr. Materialul expus îl invită pe cel care va parcurge expoziția la un exercițiu de imaginație care îl va ajuta să înțeleagă mai bine aspecte de viață cotidiană din perioadele istorice amintite.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 septembrie - 22 noiembrie,  la Muzeul Judeţean Argeş, str.  Armand Călinescu, nr. 44,  Piteşti, aceasta putând  fi vizitată de marţi  până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Scoala de vara 6

În perioada  6-7 septembrie a.c., Muzeul Județean Argeș a găzduit cea de-a III-a ediție a Școlii de vară, manifestare desfășurată sub titlul generic Istorie, Cultură și Civilizație.

Articolele prezentate vor fi publicate în revista HistoriArgeș nr. 1/2017.

Cetatea Poienari1 

          Muzeul Judeţean Argeş în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş, Salvamont Argeş şi Centrul Cultural Judeţean Argeş vă invită sămbătă, 19 august 2017, ora 20.00,  la Cetatea Poienari, în localitatea argeșeană Arefu, unde va avea loc o nouă ediție a festivalului Dracula Fest.

       „Dracula Fest”, este inclus în programul „Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, ansamblu de manifestări cultural-artistice și științifice.

       Cei care vor urca la Cetatea Poienari trebuie să se doteze cu lanterne pentru a lumina, la coborâre, cele 1.480 de trepte. Şi-ar putea aduce în acest fel contribuţia la împlinirea spectacolului nocturn. Accesul la acest eveniment este liber, în limita spaţiului disponibil, urcarea către cetate făcându-se începând cu ora 19.00.

 1 

Muzeul Judeţean Argeş în colaborare cu Muzeul Municipal Câmpulung vă invită marţi, 15 august 2017, ora 12.15  la Mausoleul de la Mateiaş unde va avea loc  depunerea de coroane, serviciu religios şi lansarea cărţii MĂRĂŞTI, IULIE 1917, VOL. I ŞI II, ai cărei autori sunt lect. univ. dr. Cornel Popescu și dr. Cornel Țucă.

       De precizat, că volumele scot în prim-plan o serie de date şi de elemente fundamentale ce au la bază  lupta  şi sacrificiul românilor pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Invitaţie

Instituția Prefectului Județului Argeș în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş, Muzeul Județean Argeș, Biblioteca Judeţeană "Dinicu Golescu" şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Argeş organizează în cadrul manifestărilor „Argeșeni, valori naționale” evocarea personalității lui Gheorghe Ionescu - Gion.

Evenimentul va avea loc vineri, 30 iunie, începând cu ora 12.00,  în clădirea veche a muzeului (fostul Palat Administrativ) .

Start
Prev
1
Page 1 of 9
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561