You don't have any slide!

Arhivă evenimente

Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ Bulevardul Republicii, nr. 33 Program de vizitare: marţ...

Planetarium

Planetariul   Str. Armand Călinescu, nr. 44Corpul C, intrarea dinspre Bulevardul Eroilormarţi...

Cercetare Ştiinţifică

Cercetare Științifică Muzeul Judeţean Argeş are o tradiţie în cooperarea, ca parte contractantã, cu...

Expoziţia temporară

" Case memoriale din România" Cu ocazia Centenarului, Muzeul Judeţean Argeş vă invită miercuri, 1...

  • Galeria de Artă

  • Planetarium

  • Cercetare Ştiinţifică

  • Expoziţia temporară

Friday, 30 September 2016 12:16

Ziua Mondială a Animalelor 2016 şi Ziua Europeană a Observării Păsărilor 2016

Written by
Rate this item
(5 votes)

Ziua animalelor si a pasarilor

   În fiecare an, la începutul lunii octombrie, Muzeul Judeţean Argeş sărbătoreşte Ziua Mondială a Animalelor (World Animal Day - WAD) şi Ziua Europeană a Observării Păsărilor (European Birdwatching Day).

    Pe 4 octombrie, se aniversează în întreaga lume ZIUA MONDIALĂ A ANIMALELOR.  A fost aleasă această dată pentru că este Ziua Sfântului Francisc din Assisi, ocrotitorul tuturor animalelor. Este ziua în care oamenii îşi unesc forţele pentru a promova: afecţiunea, dragostea şi respectul pentru fiinţele necuvântătoare.

    Ziua Mondială a Animalelor îşi are originea într-o convenţie a ecologiştilor desfăşurată în 1931 la Florenţa, pentru a atrage atenţia lumii asupra speciilor aflate în pericol. Ulterior,  evenimentul  a căpătat amploare astfel încât astăzi celebrează toate formele de viaţă animală.

    În forma actuală, Ziua Mondială a Animalelor a fost sărbătorită pentru prima dată în Anglia la 4 octombrie 2003. Organizaţiile şi persoanele  fizice, care au  participat la ceea ce avea să devină un eveniment anual, au avut oportunitatea să pledeze în favoarea ocrotirii animalelor.

    Pretutindeni în lume: în şcoli sau pe internet, în adăposturile pentru animale sau în spaţiul public, prin spectacole de muzică sau prin emisiuni filatelice, prin strângere de fonduri sau prin acţiuni de popularizare, oameni de toate vârstele îşi manifestă dragostea şi respectul faţă de animale.

      Al doilea eveniment este EUROPEAN BIRDWATCH (EuroBirdwatch) 2016, eveniment care îi implică pe toţi cei care iubesc natura şi păsările. Acţiunea are loc la începutul lunii octombrie, când pasionații de birdwatching se reunesc și fac observații ornitologice, de regulă, în locuri unde există mari aglomerări de păsări. Partenerii BirdLife din fiecare țară europeană sunt organizatorii naţionali, la noi de eveniment fiind responsabilă Societatea Ornitologică Română. Sunt centralizate numărul speciilor, exemplarelor, participanţilor şi locurilor vizitate iar, până acum, România a reuşit să intre în Top 10 Europa cu numărul de locuri unde au fost observatori.

    Este o sărbătoare a păsărilor migratoare, un prilej de a fi observate şi specii care cuibăresc în cu totul altă parte a ţării sau a continentului. Totodată, evenimentul constituie un prilej ca toată lumea să afle că păsările migratoare sunt în pericol, că sunt afectate de schimbările climatice sau de intervenţia brutală a oamenilor în natură, că le dispar locurile de odihnă de pe traseul de migraţie.

   Muzeul Judeţean Argeş va marca Ziua Mondială a Animalelor şi Ziua Europeană a Observării Păsărilor luni, 3 octombrie 2016. La ora 11:00, la Colegiul Tehnic Armand Călinescu din Piteşti, va avea loc o activitate de informare şi conştientizare, concretizată în: prezentări, filme şi discuţii, iar la ora 13:00, vom organiza o sesiune de observare a păsărilor pe Lacul de acumulare Piteşti, împreună cu colaboratorii noştri de la Colegiul Tehnic C. D. Neniţescu.

 

 

Read 9496 times
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561