You don't have any slide!

Arhivă evenimente

Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ Bulevardul Republicii, nr. 33 Program de vizitare: marţ...

Planetarium

Planetariul   Str. Armand Călinescu, nr. 44Corpul C, intrarea dinspre Bulevardul Eroilormarţi...

Cercetare Ştiinţifică

Cercetare Științifică Muzeul Judeţean Argeş are o tradiţie în cooperarea, ca parte contractantã, cu...

Expoziţia temporară

" Case memoriale din România" Cu ocazia Centenarului, Muzeul Judeţean Argeş vă invită miercuri, 1...

  • Galeria de Artă

  • Planetarium

  • Cercetare Ştiinţifică

  • Expoziţia temporară

Friday, 03 June 2016 07:59

Ziua Mondială a Mediului

Written by
Rate this item
(5 votes)

Ziua Mondiala a Mediului

Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe 5 iunie, în peste 100 de ţări. Este o zi în care oamenii, instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, organizaţiile nonguvernamentale, industriaşii, inclusiv mass-media, prin acţiuni comune, se mobilizează pentru a atrage atenţia asupra necesitaţii protejării mediului.

            Decizia de a celebra Ziua Mondială a Mediului a fost luată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 2994 din 15 decembrie 1972. A fost aleasă data de 5 iunie pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm care a condus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Douăzeci de ani mai târziu, în 1992, la Rio de Janeiro, 172 de state şi 2400 de reprezentanţi din partea ONG-urilor s-au reunit, sub egida UNCED (United Nations Conference on Environment and Development), pentru a lua deciziile necesare realizării unui echilibru viabil şi echitabil între mediu şi dezvoltare.

            În lume, Ziua Mondiala a Mediului este celebrată în cele mai variate moduri. Sunt organizate: mitinguri, parade, campanii pentru plantarea de copaci, concerte, expoziţii, concursuri desfăşurate în şcoli şi instituţii publice, activităţi de informare şi conştientizare, acţiuni de reciclare şi curăţenie.

În fiecare an, pentru Ziua Mondială a Mediului, este aleasă o temă şi un slogan care să atragă atenţia asupra unei probleme actuale de mediu. Sloganul din acest an a este Go Wild for Life. Zero tolerance for the illegal wildlife trade. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului atrage atenţia asupra comerţului ilegal cu specii de plante şi animale sălbatice. Vânătoarea şi contrabanda, cu specii sălbatice vii sau cu produse rezultate în urma sacrificării lor, au adus multe animale şi plante în pragul dispariţiei. Elefanții, rinocerii, tigrii, gorilele, broaştele ţestoase marine sunt cele mai cunoscut animale sălbatice ameninţate cu dispariţia, datorită vânătorii şi comerţului ilegal cu specii sălbatice de faună. În 2011, o subspecie a rinocerului asiatic a dispărut din Vietnam, în timp ce ultimii rinoceri negri au dispărut din Camerun în același an. Mai multe specii de maimuțe mari au dispărut din Gambia, Burkina Faso, Benin și Togo şi sunt în pragul dispariţiei şi în alte țări africane. Alte victime, mai puțin cunoscute, ale vânătorii şi traficului cu specii sălbatice sunt: Rhinoplax vigil Forster, 1781, o specie rară de pasăre din sud-estul Asiei, pangolinii din Africa şi Asia, numeroase specii de orhidee sălbatice şi arbori cu lemn preţios (http://wed2016.com/content/go-wild-for-life).

            Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Muzeul Judeţean Argeş, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Armand Călinescu din Piteşti, îşi propune să marcheze acest eveniment prin desfăşurarea unei acţiuni de informare şi conştientizare, concretizată în prezentări, filme şi discuţii. Acţiunea noastră vrea să pună în evidenţă semnificaţia şi importanţa Zilei Mondiale a Mediului, a temei propuse pentru anul 2016 şi dorim să prezentăm câteva plante şi animale incluse în categoria speciilor protejate.

Acţiunea se va desfăşura în data de 3 iunie la Colegiul Armand Călinescu, începând cu ora 1300.

Read 7897 times
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561