You don't have any slide!

Arhivă evenimente

Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ Bulevardul Republicii, nr. 33 Program de vizitare: marţ...

Planetarium

Planetariul   Str. Armand Călinescu, nr. 44Corpul C, intrarea dinspre Bulevardul Eroilormarţi...

Cercetare Ştiinţifică

Cercetare Științifică Muzeul Judeţean Argeş are o tradiţie în cooperarea, ca parte contractantã, cu...

Expoziţia temporară

" Case memoriale din România" Cu ocazia Centenarului, Muzeul Judeţean Argeş vă invită miercuri, 1...

  • Galeria de Artă

  • Planetarium

  • Cercetare Ştiinţifică

  • Expoziţia temporară

Tuesday, 24 May 2016 23:20

Origami, cântece și dansuri de voie bună la Noaptea Muzeului Argeșean

Written by
Rate this item
(4 votes)

Muzeul Judetean Mii de argeșeni, de la mic la mare, au  participat sâmbătă, 21 mai 2016, la Noaptea  Muzeului Argeșean. A fost o seară a porților  deschise, în care piteștenii au vizitat, cu titlu  gratuit, expozițiile permanente ale Muzeului  Județean Argeș și s-au bucurat de un program  cultural-educativ divers. Peste 6.000 vizitatori  au trecut pragul muzeului cu o vie curiozitate și  bucurie.

Atelierele de creație pentru copii, organizate în cadrul Muzeului Județean Argeș, au fost atracția serii. Micii vizitatori - cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani - însoțiți de părinți sau bunici, au luat cu asalt Muzeul Județean Argeș, așteptând răbdători la rând intrarea în sală. Cei mici au construit cu entuziasm diverse creaturi din hârtie pliată, cărora le-au dat apoi viață cu ochișori mobili jucăuși și desene multicolore. Fascinați de dibăcia micuților, unii părinți și-au manifestat interesul de a-și înscrie copiii la cursuri de origami sau de a învăța ei înșiși din secretele artei japoneze a plierii hârtiei în cadrul unor ateliere pentru adulți. Toți participanții au plecat acasă fericiți, însoțiți de micile opere de artă create de mâinile lor.

Expozițiile permanente ale Muzeului Județean Argeș au stârnit un mare interes, cel mai mare aflux de vizitatori fiind înregistrat în secțiile de Științe ale Naturii, Istorie, Numismatică. Vernisajele de artă organizate în cadrul Muzeului Județean Argeș au atras și ele un public numeros. Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna - care găzduiește peste 1.000 de lucrări de pictură și sculptură clasică și contemporană aflate în patrimoniul Muzeului Județean Argeș -a atras numeroși consumatori de artă, ce s-au delectat cu lucrări ale marilor maeștri ai picturii românești:Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady și Nicolae Tonitza.

În timp ce atelierele de creație pentru copii erau în plină desfășurare, în curtea Muzeului Județean Argeș s-a desfășurat un program artistic inedit. Publicul spectator s-a bucurat de momente muzicale din registre din cele mai diverse: de la muzică corală, la muzică de fanfară, dansuri și cântece populare, un program de cafe concert la saxofon și un concert de cântece ca odinioară susținut de Mihaela și Adrian Andrei.

Sub bagheta profesorului Cristian Sandu, Corul de copii Allegretto, de la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Pitești, a deschis petrecerea din curtea Muzeului Județean Argeș cu câteva piese corale pentru copii. Corul Allegretto este proaspăt câștigător al premiului I la Olimpiada Națională Corală, ediția 2016, de la Râmnicu Vâlcea. 

Atmosfera s-a dinamizat în timpul programului susținut de Fanfara Teatrului Al. Davilla din Pitești, care a adus pe scenă melodii îndrăgite din repertoriul intern și internațional, între care și renumitul My Way, al lui Frank Sinatra.

Ansamblul folcloric Plai de Dor din Mioveni a animat atmosfera din curtea Muzeului Județean Argeș cu cântece și dansuri populare din zona Argeșului, Muscelului și a Olteniei. Frumusețea costumelor populare și a coregrafiei, tinerețea membrilor ansamblului și vocea solistei Ștefania Vorovenci au confirmat și cu acest prilej premiile primite de ansamblu la numeroase festivaluri și concursuri interne și internaționale.  

Saxofonistul Sandu Ștefan Fadi, elev în clasa a zecea la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Pitești,  a încântat audiența cu piese din repertoriul internațional, precum Bésame Mucho, Historia de un amor, Careless whisper și Nothing’s gonna change my love for you.   

Programul artistic de pe scena amenajată în fața Muzeului Județean Argeș s-a încheiat cu proiectul Cântece ca odinioară, susținut de Mihaela Andrei (voce) și Adrian Andrei (chitară). Programul a cuprins creații muzicale în spirit folcloric, semnate de Adrian Andrei, și aranjamente muzicale inedite ale celor mai iubite cântece folclorice din zona Munteniei. Ineditul acestui material muzical a constat în interpretarea acestui repertoriu creat în spirit autentic românesc cu tehnica specifică muzicii clasice. Astfel, legătura cu folclorul tradițional românesc a fost refăcută prin alăturarea vocii de soprană cu cea a chitarei clasice, desâvrșindu-se prin elemente de limbaj muzical contemporan ce s-au contopit în mod firesc cu arhaismul la care face trimitere acest proiect.

           Noaptea Muzeului Argeșean este un eveniment aflat la cea de-a patra ediție, desfășurat pe plan local în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. În prezent, proiectul se află în faza de sustenabilitate și beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș. Proiectul a fost inițiat în 2011 și a beneficiat de finanțare europeană, în scopul repoziţionării Muzeului Judeţean Argeş pe harta obiectivelor turistice ale judeţului

Read 8170 times
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561