Rate this item
(5 votes)

„Fluturi exotici”

 

Invitație 1

Lumea fluturilor exotici este una fascinantă, ce uimeşte prin bogăţia de culori şi forme. Este o lume mirifică, pe care vă invităm să o cunoaşteţi prin intermediul expoziţiei temporare “Fluturi exotici”, organizată de Muzeului Județean Argeș.

Sunt expuse specii originare din Africa (Burundi, Coasta de Fildeş, Congo, Gabon, Republica Centrafricană, Tanzania, Zambia), America de Nord, Centrală și de Sud (Mexic, Cuba, Brazilia, Peru, Venezuela), Asia şi unele insule din Oceania (India, provincia chineză Taiwan, Malaezia, Indonezia, Papua Noua Guinee).

Vizitatorii vor avea ocazia să admire fluturii de azur din genul Morpho, din pădurile amazoniene, fluturele curcubeu, Chrysiridia madagascarensis, din insula Madagascar, şi  superbele papilionide africane și americane, din genurile: Eurytides, Papilio și Parnassius, alături de nimfalidele din genurile Callicore și Diaethria, al căror desen ventral imită cifra 88. În cadrul expoziţiei, sunt prezentate şi alte specii interesante: “fluturii invizibili”, din familia Ithomiidae, care și-au pierdut solzii de pe aripi, ceea ce îi face greu de observat în mediul lor natural, și “fluturii frunză”, din familia Nymphalidae, ce se confundă cu frunzele plantelor, datorită formei şi coloritului aripilor.

Din cauza fragilităţii lor, fluturii exotici sunt expuşi rar, o dată la 2-3 ani, pentru perioade scurte de timp. Din acest motiv, vă invităm să vizitaţi expoziția temporară “Fluturi exotici”, deschisă în perioada ianuarie-martie, în sala de expoziţii temporare a Muzeului Județean Argeș.

Deschiderea expoziţiei va avea loc în data de 19 ianuarie 2017, ora 13.00.

 


 

Expoziţie temporarăVecinii noştri necuvântători

Joi, 10 noiembrie 2016, ora 12:00, la Muzeul Judeţean Argeş va fi deschisă expoziţia temporară „Vecinii noştri necuvântători”.

Vor fi expuse obiecte din patrimoniul muzeului (insecte, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere) care totalizează peste 70 de specii. Adaptate mai mult sau mai puţin la traiul în localităţi, speciile expuse constituie, cu sau fără voia noastră, vecinii de a căror prezenţă suntem conştienţi foarte puţini dintre noi. Toată lumea recunoaşte câteva necuvântătoare, mai ales dintre păsări şi mamifere (barza, guguştiucul, rândunica, mierla, cioara, vrabia, şoarecele, veveriţa etc.) însă, preocupaţi cu activităţile cotidiene, nu observăm că în jurul nostru îşi desfăşoară viaţa multe alte animale, cărora nu le acordăm importanţă decât atunci când pătrund în case sau intră în contact direct cu noi (păianjeni, purici, gândaci de bucătărie, ţânţari, ploşniţe, şoareci etc.).

Păsările sunt printre cele mai comune animale, unele cuibărind pe clădiri (berze, guguştiuci, drepnele, rândunelele, stăncuţe, vrăbii) altele amenajându-şi cuibul în arborii de pe lângă alei, din parcuri sau din grădini (ciocănitorile, graurii, piţigoii, cintezele etc.) iar altele găsindu-şi adăpost prin vegetaţia densă de pe iazuri (raţe, lişiţe, găinuşe de baltă).

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 10 noiembrie – 10 decembrie 2016, aceasta putând fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17. 00.  

 


        

Pădurea-parc „Trivalea”. Expoziție în natură

Cărți poștale istorice (1900-1940) din colecția Muzeului Județean Argeș

Bine aţi venit la această expoziţie foto-documentară în natură!

Încercăm astfel să rememorăm şi să recreăm unele aspecte ale Parcului Trivalea ce ţin de evoluţia istorică a oraşului nostru. Pentru aceasta au fost selectate din colecţia Muzeului Județean Argeș 36 de cărţi poştale ilustrate dintre cele mai reprezentative pentru începuturile parcului Trivalea, imagini de la începutul şi din primele decenii ale sec. XX (circa 1900-1940).

Fiecare fotografie a fost amplasată cât mai aproape de locul din parc ilustrat de aceasta sau de locul în care a fost poziţionat obiectivul aparatului de fotografiat acum un secol. Explicaţiile fiecărui panou sunt disponibile accesând codurile QR.

Avem speranţa ca această imagine în oglindă trecut-prezent să vă încânte, iar printr-o plimbare agreabilă de-a lungul celor 36 de clişee pe care le veţi întâlni împrăştiate peste tot în parc, să rămâneţi tot mai seduşi de valoarea şi frumuseţea acestui adevărat „plămân verde” al Piteştiului. Deopotrivă parte a istoriei oraşului şi monument al naturii, Trivalea merită atenţia, respectul şi protecţia noastră.

Vă mulţumim şi vă dorim o vizită cât mai reconfortantă şi instructivă!  


Expoziţie temporară - "Un secol de la intrare României În Marele Război” .

           Marți. 16 august 2016, ora 13, la sediul Muzeului Judetean Argeș, corpul ( Intrarea Panetariu), va avea loc vernisajul expoziției temporare cu tema “Un secol de la intrare României În Marele Război” .

           Expoziția include fotografii Inedite, publicații, acte și alte obiecte de epocă ( arme albe, epoleți, uniforme etc.) având specific militar, aflate în patrimonial Muzeului Județean Argeș.

           Expoziția va ramane deschisă în perioada 15-30 august 2016, putând fi vizitată de marți până duminica între orele 9-17.


 

Expoziţie temporară - "35 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu și Leonid Popov în spațiu"

Muzeul Județean Argeș în parteneriat cu Centrul Rus de Știință și Cultură din București vernisează, marți, 31 mai 2016, începând cu ora 10.00, la sediul instituției, intrarea din Bulevardul Eroilor, expoziția temporară "35 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu și Leonid Popov în spațiu".

Anul acesta s-au împlinit 35 de ani de la data la care Dumitru Prunariu devenea primul și singurul astronaut român care a ajuns vreodată în spațiu.

Expozitia, al carei erou este, prezintă, prin intermediul fotografiilor din arhiva personală a cosmonautului român, o latură mai puțin cunoscută de către public a personalității lui Dumitru Prunariu.

În anul 1981, pe data de 14 mai, misiunea sovietică Soyuz 40 intră  în spațiul cosmic. La bordul ei se aflau doi cosmonauți: Leonid Popov, din Uniunea Sovietică, și Dumitru Prunariu, din Republica Socialistă România a acelor vremuri. Prunariu devenea astfel primul cosmonaut de origine română care trecea de linia Karman și al 103-lea om în spațiu, petrecând acolo nu mai puțin de 7 zile, 20 de ore și 40 de minute.

„Cred că cel mai greu moment a fost nu acolo sus, ci poate cu o zi înainte de a pleca în Cosmos, pentru că atunci ai în sfârşit timp să te gândeşti la ce va urma în viitorul foarte apropiat. Eşti convins că tehnica te ajută, că este fiabilă, că o stăpâneşti foarte bine. Dar în acelaşi timp există şi un sentiment uman de reţinere. Şi, totuşi, dacă se va întâmpla ceva? Până acum, aproape 5% din cei care au zburat în misiuni cosmice au plecat dintre cei vii din cauza unor probleme tehnice”, a declarat Prunariu.

Pe 22 mai 1981, Prunariu a revenit pe Pământ, însă nu a fost o revenire fără peripeții, parașuta capsulei sale deschizându-se cu patru secunde mai târziu decât ar fi trebuit. Aici, Prunariu a primit decorații atât din partea autorităților sovietice, cât și din partea celor române, însă răsplata financiară a fost, din câte se pare, una neglijabilă.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 31 mai – 30 iunie 2016, la Galeria de Artă Naivă , Bulevardul Eroilor, Piteşti, aceasta putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Secția Relații Publice,
Muzeul Județean Argeș

Expoziţie temporară "Tehnică și meșteșuguri"

Vineri, 20 mai 2016, ora 12:00, Muzeul Judeţean Argeş organizează expoziţia temporară ,, Tehnică și meșteșuguri".

Expoziția cuprinde câteva aspecte ale progresului uman în domeniul ceramicii, porțelanului, tehnicii agricole, torsului, țesutului, fierăriei, iluminatului, scrisului și realizării monedelor.

De asemenea mai sunt expuse obiecte întâlnite în viața cotidiană și epoca modernă (aparat de fotografiat, filmat, etc.).

Evenimentul va avea loc în clădirea veche a muzeului (fostul Palat Administrativ).

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 20 mai – 20 iunie 2016, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din str. Armand Călinescu, nr. 44, Piteşti, aceasta putând  fi vizitată de marţi  până  duminică, între orele 9.00 – 17.00. 

Secția Relații Publice,
Muzeul Județean Argeș

 


 

Expoziţia temporară „Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa (1/14 iunie 1914)”

     Muzeul Județean Argeș în parteneriat cu Ambasada Federaţiei Ruse şi Reprezentanţa Rossotrudnicestvo – Agenţia Federală Pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente, conaţionalii care locuiesc în străinătate şi pentru Colaborare Internaţională Umanitară, vernisează expoziţia temporară „Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa (1/14 iunie 1914)”, vineri, 19 februarie 2016, începând cu ora 13.00, la sediul muzeului, intrarea din bulevardul Eroilor.
În cursul ultimelor trei secole, trei ţari ai Rusiei, s-au aflat, vremelnic, pe pământ românesc - Petru I, Alexandru al II-lea şi Nicolae al II-lea. Ultima vizită imperială rusă –şi singura vizită oficială a unui suveran rus în România – căreia îi este dedicată expoziţia, a avut loc în iunie 1914, cu două luni înainte de declanşarea Primului Război Mondial.
Expoziția reuneşte un set important de documente inedite provenite din colecţiile mai multor instituţii ruseşti partenere: Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse (GARF), Arhiva Centrală de Stat de documente fotofonocinematografice din Sankt-Petersburg, Arhiva Rusă de Stat a documentelor cinematografice și foto (RGAKFD).
Pe lângă fotografiile ce ilustrează aspecte ale vizitei ţarului şi a familiei sale la Constanţa, vor fi expuse şi imagini de la vizita regelui Carol I şi a principelui Ferdinand în Rusia, în iulie 1898, precum şi de la vizita la Petersburg a principelui Ferdinand şi a principesei Maria, însoţiţi de principele Carol, din martie 1914. Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta publicului ordinul Crucea Sfântului Andrei, conferit regelui Carol I, precum şi medalii emise în 1914, pentru a comemora vizita ţarului Nicolae al II-lea.
Expoziţia este însoţită de un amplu catalog trilingv – redactat în limbile română, rusă şi engleză – cu cele mai importante documente expuse, completat de articole cu informaţii despre evoluţia raporturilor româno-ruse la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, despre oraşul Constanţa la începutul veacului trecut, despre ecourile vizitei familiei imperiale ruse oglindite în presa românească a vremii.
Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 19 februarie-19 martie, la sediul Muzeului Judeţean Argeş, intrarea din bulevardul Eroilor și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Secția Relații Publice
Muzeul Județean Argeș

inv ambasada rusa

Read 1674 times Last modified on Wednesday, 18 January 2017 13:13
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561