You don't have any slide!

Arhivă evenimente

Galeria de Artă

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“ Bulevardul Republicii, nr. 33 Program de vizitare: marţ...

Planetarium

Planetariul   Str. Armand Călinescu, nr. 44Corpul C, intrarea dinspre Bulevardul Eroilormarţi...

Cercetare Ştiinţifică

Cercetare Științifică Muzeul Judeţean Argeş are o tradiţie în cooperarea, ca parte contractantã, cu...

Expoziţia temporară

„Fluturi exotici”   Lumea fluturilor exotici este una fascinantă, ce uimeşte prin bogăţia d...

  • Galeria de Artă

  • Planetarium

  • Cercetare Ştiinţifică

  • Expoziţia temporară

Rate this item
(8 votes)
 
 

Invitație 1 
 

 Exponatul lunii Februarie
Ferăstraşul mic (Mergellus albellus Linnaeus)
 
 
Febroarie
     
         Muzeul Judeţean Argeş expune în luna februarie 2017, în cadrul mini expoziţiei Exponatul lunii, Ferăstraşul mic (Mergellus albellus Linnaeus, 1758).

Una dintre cele mai mici specii de raţe din ţara noastră, are lungimea de 38-44 cm, anvergura aripilor de 56-69 cm, iar greutatea de 500-800 gr. Aparţine subfamiliei ferăstraşilor (ordinul anseriforme – lebede, gâşte, raţe).

Masculul este inconfundabil, în penaj de cuibărire este alb, iar în zona ochilor, pe ceafă, spate şi aripi este negru. Femela, imaturul şi masculul în penaj de „eclipsă”, din lunile de vară şi de toamnă, sunt foarte asemănători între ei, cu cap cafeniu şi gât, spate şi aripi brun-cenuşii, restul corpului fiind alb cu nuanţe fumurii. Ochii sunt negri, iar picioarele, gri. Ciocul, cenuşiu-albăstrui, prezintă un cârlig la vârf şi lamele ca nişte dinţi pe margini.

Trăieşte pe lacurile şi râurile din taigaua nordică a Europei şi Asiei, făcându-şi cuibul în scorburile din copaci, mai ales în cele scobite de ciocănitoarea neagră (Dryocopus martius), şi hrănindu-se cu peşte care constituie felul său principal de mâncare. În migraţie şi în timpul iernii, stă în compania altor raţe lângă ţărmul mării şi pe lacuri întinse, indiferent dacă sunt naturale sau artificiale.

Jocul nupţial este destul de spectaculos, masculul ridicând creasta de pe frunte şi trăgând capul înapoi, pe spate, deşi ciocul rămâne îndreptat înainte. Zboară repede, îndepărtându-se la orice semn de pericol, şi este expert în scufundări. De obicei, nu scoate sunete.

În ţara noastră, este oaspete de iarnă, rareori pasăre cuibăritoare, prin Delta Dunării. În Argeş, apare în număr mic, din octombrie până în aprilie, îndeosebi pe lacurile de acumulare.

Piesele expuse, doi masculi și o femelă, vor putea fi admirate în vitrina special amenajată în holul central al vechii clădiri a Muzeului Județean Argeș, de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.

 

Secția Relații Publice,
Muzeul Județean Argeș
 
Read 153038 times Last modified on Thursday, 09 February 2017 14:38
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561